34330 Velika, RH
34330 Velika, RH

O nama

Na južnim obroncima Papuka, nasuprot Požegi, među dvije planinske kose, uvuklo se naselje Velika

Jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija. Velika je smještena na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini, 12 km sjeverno od Požege. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 270 m. Općina Velika formirana je nakon provedenih višestranačkih izbora za predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave i uprave, 16.04.1993. godine.

Prema arheološkim nalazima iz same Velike i bliže okolice, naše mjesto je bilo naseljeno od pamtivjeka. Izmijenile su se tu mnoge kulture i mnogi gospodari. Prvi sačuvani, pisani, dokument u kojemu se spominje Velika, datira iz 1332. godine. Dakle, ove se godine navršilo 675. godina od prvog pisanog spomena našeg mjesta.

Prvi sačuvani, pisani, dokument u kojemu se spominje Velika, datira iz 1332. godine.

Na južnim obroncima Papuka (953), nasuprot Požegi, uvuklo se među dvije planinske kose naselje Velika. Ispresijecano je brojnim brzacima potoka Veličanke. Istočnim dijelom planinskog lanca protiče rječica Dubočanka, a zapadnim dijelom Veličanka, zvana još i Božji zdenac.

Mjesto je poznato već u srednjem vijeku. U njemu već u 12. st. postoji crkva, a župa se spominje 1332. godine. Sadašnja crkva, gotičkog stila, pripadala je augustincima. Građena je početkom 14. st., a god. 1435. spominje se i samostan. Za vrijeme turskog vladanja u Slavoniji ( 1535.– 1700.) jedino je u Velikoj bilo dopušteno vršiti vjerske obrede i zvoniti zvonima. U to vrijeme u Velikoj su bili oci Franjevci redovito obilazili zastrašene katolike, poučavajući ih u vjeri.

U Velikoj i okolici našlo se rimskih grbova i novca. To je znak da je u ovom kraju i mjestu postojalo staro naselje. Možda je te stare i prastare stanovnike privukla topla voda, koja još i danas izvire iz stijene. Dva jaka vrela davala su dovoljne količine vode, što je omogućilo da su 1900. g. postojali zatvoreni bazeni i uređeni kupališni prostor.

Velika je rekreacijsko i turističko središte na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini u Slavoniji, 12 km sjeverno od Požege, nalazi se na nadmorskoj visini od 273 m Velika je također poznata po njegovanju i čuvanju starih folklornih tradicija,te se svake godine u Velikoj u siječnju održava manifestacija „Vinkovo“ te u svibnju održava Smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja ima međunarodni karakter, a u sklopu smotre folklora već četiri godine se održava i Najduži stol u Hrvata, vodeća etno-gastro manifestacija ovoga kraja.

Velika je i glavna planinarska polazišna točka za goru Papuk (954 m). Šetnje, planinarenja , kupanje ljeti, skijanje i sanjkanje zimi , sportsko penjanje, jahanje, brdski biciklizam, kampiranje te paragliding osnova su sportsko-rekreacijske ponude Velike, ali treba naglasiti i mogućnost lova i ribolova u okolici.