Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ Biškupci

Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ Biškupci

Kulturno umjetničko društvo „Šijaci“ Biškupci osnovano je kao amaterska dramska družina 10. 11. 1935. godine, a tadašnji naziv društva je bio „Seljačka sloga“. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je zastoj u radu, a nakon rata folkloraši djeluju i nastupaju u okviru „Seljačke sloge“. 1958./1959. godine društvo započinje suradnju sa osnovnom školom u Biškupcima, a pod nazivom „Šijaci“ djeluju od 1982. godine. U početku su probe društva bile u privatnim kućama, a kasnije u Vatrogasnom domu, Područnoj školi u Biškupcima, te od 2009. godine u vlastitim prostorima, na nogometnom igralištu.

Pojam Šijaci ima raznih tumačenja te se sa sigurnošću ne može reći što znači. Prema nekim tumačenjima uvriježeno je mišljenje da su Šijaci košulju nosili naopaka, sa razdrljitom stranom na šiji i da je naziv Šijaka tako nastao.

„Šijaci“ su izvorna folklorna skupina koja njeguje, obnavlja i sakuplja izvorne pjesme, kola i običaje svojih predaka Slavonaca podpapučkog kraja – „Šijaka“, te ih predstavlja na brojnim priredbama i nastupima diljem Hrvatske i inozemstva. Poseban naglasak stavljen je i na tradicijske instrumente te društvo najčešće nastupa u pratnji gajdi ili samice. Sudionici su mnogobrojnih smotri: Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Lijepom našom, Brodsko kolo, Susret malih vokalnih sastava, Državna smotra folklornih skupina, Državna smotra folklora Beltinci (R.Slovenija), Županijski kulturni mozaik u Požegi itd. Njegujući tradiciju, Društvo se osim navedenog bavi prikupljanjem i očuvanjem narodnog blaga u materijalnom smislu. Većina nošnje je u vlasništvu KUD-a. KUD je organizator Županijske smotre folklornih pjevačkih skupina pod nazivom „Pivaj diko, ja ću ti polagat’“ koncem mjeseca travnja.

U Društvu se uvijek posebna pažnja posvećivala radu s mladima. Najprije je to bilo u sklopu škole, a odlaskom u mirovinu učiteljice i pokojne voditeljice Marije Tomašević, rad se nastavio po potrebi društva. Početkom 2015. godine započinje kontinuirani rad s mladima te u početku mlađa skupina broji oko 35 članova. Mlađa folklorna skupina u tri godine kontinuiranog rada imala je zapažene nastupe na Malim đakovačkim vezovima i na Vinkovačkim jesenima. Još su nastupali u Požegi, Velikoj, Slavonskom Brodu, Jakšiću, itd.

Društvo je izdalo dvije knjige; „KUD „Šijaci“ od „Seljačke sloge“ do danas”, Jelenka Topića iz 2009. godine, a povodom 50 godina rada folklornog društva i „Moje sjećanje na Šijake – običaji“, Marije Tomašević, posthumno izdano 2018. godine. Također, 2020. godine izdan je prvi nosač zvuka „Pod Papukom“, u izdanju Croatia Recordsa. Na CD-u su sve pjesme otpjevali članovi društva, a samicu i gajde je odsvirao Robert Sakoman, voditelj pjevanja. Društvo redovito surađuje s Gradskim muzejom Požega te se tako 2011. godine sudjelovalo na njihovoj etnografskoj izložbi tradicijskih ženskih oglavlja požeškog kraja pod nazivom „Perčin, kika, divojačka dika, poculica do smrti tavnica“, a zadnja suradnja je bila s etnologinjom Muzeja Dubravkom Matoković, koja je 2020. godine rezultirala izdavanjem Priručnika za izradu narodnih nošnji „Narodne nošnje Požeštine – Biškupci“.

Društvo trenutno broji oko 60 članova svih dobnih skupina.