Planinarsko društvo “Mališćak” Velika

Planinarsko društvo “Mališćak” Velika

Planinarsko društvo “Mališćak” osnovano je 2000. godine i broji oko 50 članova. Članovi su uključeni u rad društva kroz planinarenje, sportsko penjanje, alpinizam, brdski biciklizam, održavanje planinarskih staza i naše planinarske kuće, kao i društveni život u Velikoj. Naše prostorije su na katu stare zgrade općine Velika, gdje svakog petka navečer održavamo društvene sastanke i primamo nove članove.
Od izleta, najčešći su sudjelovanja na raznim organiziranim planinarskim akcijama slavonskih društava. Neki od njih su: „Papučki jaglaci“, pohod „Od Ivane do Tadije“ na Dilj gori kod Sl. Broda, našički „ Antunovski piknik“, Slet planinara Slavonije (svake god. se održava na drugoj lokaciji), izlet „Kroz šume i vinograde“ u Feričancima, Pohod na najviši vrh Slavonije – Brezovo polje, Martinje u Kutjevu, i pohod „Jesen na Dilju“ – Prezdanak kod Sl. Broda, izlet „Nepoznati Papuk“ povodom Međunarodnog dana planina.
Svake godine organiziramo i dvije manifestacije, a to su „Srimušijada“ i „Memorijalni pohod na Anđinu baraku“ u sklopu kojeg se održava i utrka „Papučki cener“. Prva „Srimušijada“ održana je 9.3.2014. godine pored kuće HGSS-a na Nevoljašu, a od 2016. godine održava se kod Lovačke kuće u Dubokoj. Tu se za sve sudionike priprema kajgana (omlet) sa srimušem. U ponudi budu dvije planinarske staze prema dužini hodanja. Za termin „Srimušijade“ odabrali smo prvu nedjelju u mjesecu ožujku i svake godine broj sudionika raste.
Planinarski „Memorijalni pohod na Anđinu baraku“ organiziramo svake godine u spomen jedanaestorici branitelja koji su 02.12.1991. godine poginuli u četničkoj zasjedi na vojnoj cesti na Papuku. Kod spomenika zapalimo svijeće i kratko se pomolimo za poginule branitelje. Nakon toga održimo zakusku (tradicionalni kruh i mast), čaj i kuhano vino.
Novost je da se već nekoliko godina u sklopu ove manifestacije održava i utrka „Papučki cener“ koja okupi 100-tinjak trkača iz svih dijelova Hrvatske. Utrka je duljine 10 km i jedna je od najtežih u Slavoniji jer se trči po makadamu i svladava preko 500 m uspona.
Vrijedi spomenuti i nekoliko izleta, koji nemaju karakter manifestacije nego su obični izleti ali ih organiziramo već duži niz godina i sve češće nam se priključe i planinari drugih društava, pa su tako postali „tradicionalni“.
Jedan je izlet zimski, povodom Vinkova, a održava se u nedjelju najbližu Vinkovu 22. siječnja. Staza vodi kroz vinograde i brda „Šage“ (tzv. „Omladinska staza“) preko Velike bukve do vrha Češljakovački vis, sa silaskom na Trišnjicu.
Drugi je izlet ljetni a to je hodočašće Gospi u Voćin na dan 21. kolovoza, gdje idemo planinarskim stazama preko Papuka.
Treći je tradicionalni izlet na Izvor Veličanke, koji se održava na Uskrsni ponedjeljak. Zovemo ga i „obiteljski“ izlet jer je lagan i prikladan i za neplaninare pa i malu djecu.

Neki od značajnijih planinarskih izleta u Hrvatskoj: Dinara, Biokovo, Velebit, Učka, Ćićarija, Snježnik, Gorski kotar, Ivanščica, Medvednica;
Bjelašnica, Vlašić, Kozara (BiH); Triglav, Prisojnik, Mangart, Stol, Mojstrovka (Slovenija); Ankogel (Austrija)
Naši članovi sudjelovali su i na značajnim izletima drugih društava, pa tako 2017. god. petodnevni pohod na najviši vrh Balkana – Musala 2925 m, na planini Rila u Bugarskoj, obilazak Rilskih jezera i uspon na vrh Maljovica 2729 m; a u 2018. godini također višednevni pohod u Albanske Prokletije.